Mentsük meg a Földet!

MENÜ

 Az éltető víz

 

Nem élhetünk víz nélkül, pedig egyre kevesebb jut mindenkinek. Természetesnek vesszük, hohy ha megnyitjuk a csapot, folyik. Mi lesz, ha egyszer a csapból nem jön többé víz?

 

Vízkincsünk világszerte egyre fogy. Földünk vízkkészletének kevesebb mint 1%-a érhető el az emberi fogyasztás számára, és több mint 1,2 milliárd ember - a világ népességének majdnem egyötöde - egyáltalán nem jut tiszta ivóvízhez.

 

Európában általában bőségesen áll víz a rendelkezésünkre, bár Dél- Európa jelentős területei szenvednek a szárazságtól. Ez akkor történik, amikor a vízfogyasztás meghaladja az adott időben hozzáférhető víz mennyiségét, illetve amikor a rossz vízminőség nem teszi lehetővé a fogyasztást. A klímaváltozás előreláthatólag egész Európában ront majd a helyzeten.

 

Európában a víz 35%-a felszíni vizekből származik - folyókból és tavakból. Ezek 20%-át komoly szennyezés fenyegeti. A vízkészlet maradék 65%-a felszín alatti vizekből (föld alatti természetes víztározókból) származik, melyek összegyűjtik az esővizet, ami a talajba szivárog.

 

 

Amit te tehetsz:

 

1. Zuhanyozz! - ezzel 4-szer kevesebb vizet használsz, mint a fürdéssel.

2. Zárd el a csapot, amíg fogat mosol! Ha minden európai így tenne, akkor egy év alatt 6.000 olimpiai méretű úszómedencényi vizet takaríthatnánk meg.

3. Ellenőrizd a csapokat! Egy csöpögő csap naponta kb. 25 liter vizet pazarol el, pedig egy olcsón beszerezhető alátét felszerelése megoldaná a problémát.

4. Mentsd meg az esővizet! Összegyűjtheted az esővizet üres vödrökben, vagy állíts fel egy vizeshordót, ami összegyűjti az ereszről lefolyó vizet. A vizet aztán felhasználhatod a kertben vagy autómosáshoz.

 

 Minden csepp számít !

Bővebb információ: www.ivoviz.hu, www.vizvilagnap.hu

 

 

Forrás: A 2009-es Európa naptár "Környezetem" című rovata.

 

Hírek

  • Klímaváltozás
    2009-12-31 18:48:41

    Az EU élén jár a klímaváltozás elleni globális harcban. Az európai vezetők megállapodtak abban, hogy 2020-ig 20%-kal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az EU az energiafelhasználást 2020-ig 20%-kal kívánja csökkenteni az energiahatékonyság javításával, a megújuló energia arányát pedig 20%-kal szeretné növelni!

Asztali nézet