Mentsük meg a Földet!

MENÜ

 Megújuló energia

 

Energia. Senki nem tagadja, hogy az egész gazdasághoz nélkülözhetetlen.

Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy az energiafogyasztás környezetszennyezéshez vezethet.

A jövőben hogyan elégítjük ki környezetbarát módon hatalmas energiaigényünket?

 

Az Energetikai Világtanács várakozásai szerint az energiaigényünk 2050-re megduplázódik, így a megoldást a természetes forrásokból, a napfényből, a szélből, az óceánból, valamint a mezőgazdasági és erdészeti hulladékot tartalmazó biomasszából származó megújuló energia jelentheti.

 

Mik a megújuló energia előnyei?

 - A megújuló energia folyamatosan hozzáférhető, így biztonságos energiaellátást biztosít a fogyasztók számára elérhető áron. Ha nem megújuló energiát használunk, a következő 30 évben az EU-ban felhasznált energia 70%-át importálnunk kell, és így függővé válunk a világ gyakran bizonytalan régióitől.

 - Jobb a környezet számára.

 - Új munkalehetőségek forrása.

 

Szélenergia

 

A szél természetes energiájának kihasznákása energiatermelés céljából. Ez egy teljesen tiszta módja az energiatermelésnek. Nem termelődik felesleg és az energiaforrás - a napsugárzás keltette légmozgás . kimeríthetetlen. 1998 óta a szélenergia-termelés világszerte évente 40 %-ra emelkedett, ami munkalehetőséget teremtett több mint 70 000 embernek, és energiát biztosított 35 millió lakosnak. Szerte a vidéken szélturbinák jelzik az új, tiszta energiát és a 21.századi innovációt.

 

 

 Koncentrált napenergia

 

A koncentrált napenergia rendszerek a közvetlen napsugárzást gyűjtik össze tükrökön keresztül egy vevőkészülékbe, mely közvetlenül vagy energiatermelés céljára felhasználható hőt generál. A koncentrált napenergia jelentős mértékben hozzájárulhat az egész EU energiaellátásához és könnyen integrálható a dél-európai országok már meglévő energiainfrastruktúrájába.

 

 Napfürdő, ingyen energiával 

 

Napkollektorokkal otthonunkban közvetlenül hasznosíthatjuk a napsugárzást meleg víz készítésére vagy a fűtés kiegészítésére.Éves szinten a használati meleg víz 60-70 százaléka is előállítható így. Ma már sokak számára jelent elérhető, megtérülő alternatívát a napkollektor, amely az élettartama alatt jóval több költséget fog megtakarítani, mint amennyibe került, és közben hozzájárul egy tisztább, élhetőbb környezethez.

Fűtésre, fűtésrásegítésre csak az átlagosnál jobb hőszigetelésű, alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerrel (falfűtés, padlófűtés, alacsony hőmérsékletű radiátoros fűtés stb.) ellátott épületekben ajánlható a napkollektor, ami az átmeneti, tavaszi és őszi időszakban tudja kiváltani a hagyományos energiahordozókat.

 

 Bioenergia

 

A bioenergia a biomasszában, azaz a növényi eredetű szerves anyagban tárolt energia. Az energiatermeléshez használt legfontosabb biomassza források a következők: fa, erdei apríték, mezőgazdasági melléktermék, pép és papírhulladék, állati hulladék, lerakógáz és energiatermények.

Biomasszából származik au EU energiaellátásának 5%-a, és a teljes megújuló energiatermelés 65%-a. Hosszútávon a biomassza részesedése az EU energiaellátásában 20%-ra növekedhet.

 

 

Forrás: A 2009-es Európa naptár "Környezetem" című rovata. + www.egymozdulat.hu

Hírek

  • Klímaváltozás
    2009-12-31 18:48:41

    Az EU élén jár a klímaváltozás elleni globális harcban. Az európai vezetők megállapodtak abban, hogy 2020-ig 20%-kal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az EU az energiafelhasználást 2020-ig 20%-kal kívánja csökkenteni az energiahatékonyság javításával, a megújuló energia arányát pedig 20%-kal szeretné növelni!

Asztali nézet