Mentsük meg a Földet!

MENÜ

 Mit tehet ellene?

 

Ha mindenki csak apró, egyszerű dolgokon változtat, akkor együtt nagy eredményt érhetünk el, és csökkenthetjük a klímaváltozást!

 

 • Ne égesse feleslegesen a villanyt!  

5 db 60 W-os izzó lekapcsolásával kb. 12 000 forintot takaríthat meg évente, és kb. 400 kg-mal csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást.

 

 • Ha már nem használja, húzza ki a mobiltelefon-töltőt!

A töltő akkor is fogyaszt áramot, ha nincs rádugva telefon. Folyamatos üzemeltetés mellett az energia 98%-a is kárba veszhet.

 

 • Ha új háztartási készüléket (hűtőszekrény, mosógép, mosogatógép) vásárol, válasszon A+ energiacímkével ellátott, vagy ökocímkés terméket.

 

 • Készenléti állapot helyett használja a kikapcsoló gombot.

Egy átlagos televízió fogyasztásának 40%-át készenléti állapotban használja el. Kis odafigyeléssel akár évi 9000 forintot is spórolhat, és 30 kg szén-dioxidtól óvhatja meg a környezetét!

 

 • Használjon energiatakarékos égőket!

Ezek az izzók ugyan drágábbak, de tartósabbak, és teljes élettartamuk alatt többszörösen visszahozzák az árukat. Már egyetlen égővel is akár 12 000 forintot spórolhat egy év alatt, a környezetet pedig 250 kg szén-dioxidtól kímélheti meg!

 

 • Használjon kikapcsolható elosztót!

Ha 4 darab villásdugót kapcsolóval ellátott csatlakozó aljzatba dug, kb. 35 kg-mal csökkenti évente a szén-dioxidkibocsátást és megspórolja az áramfogyasztás 10%-át!

 

 • Főzzön fedővel!

Kuktafazék alkalmazásával nem csak időt, de akár 70%- energiát is megtakaríthat!

 

 • Forraljon kevesebb vizet!

Ha csak annyit forral, amennyit fel is használ, rengeteg energiát takarít meg – ha minden európai így tenne, a megspórolt energia a kontinens egyharmadának közvilágítását biztosítaná!

 

 • Fürdés helyett zuhanyozzon!

Így negyedannyi energiáért fizet! Takarékos zuhanyrózsával még ennél is többet spórolhat – nem is beszélve arról, hogy a környezetet kb. 230 kg szén-dioxidtól kíméli meg évente.

 

 • Zárja el a csapot, ha nincs rá szüksége!

A fogmosás közben nyitva hagyott csapból akár napi 8 liter víz is elfolyhat feleslegesen! Javítassa meg csöpögő csapjait, ezzel havonta egy kádnyi vizet megspórolhat, és a környezetet is megóvja évi 20 kg károsanyag-kibocsátástól!

 

 • Csökkentse a lakás hőmérsékletét 1°C-kal!

Ezzel az apró lépéssel 5-10%-kal csökkentheti fűtési költségeit, és akár 300 kg szén-dioxid kibocsátását előzheti meg!

 

 • Szigetelje megfelelően otthonát!

Ma már számtalan módszer létezik arra, hogy kevesebb hőenergiát hagyjunk megszökni. Ha megfelelően szigeteli a központi fűtés csöveit, és alumínium fóliát helyez a radiátorok mögé, akár felére csökkentheti fűtésére fordított kiadásait, a környezetet pedig évi

6-700 kg-mal kevesebb szén-dioxiddal terheli!

 

 • Távollétében kapcsolja le a termosztátot!

Ha 3°C-kal csökken a lakás hőmérséklete, amíg nincs otthon, az akár 15%-kal kevesebb energia felhasználását jelentheti Önnek és a Földnek!

 

 • Szimpla üvegű ablakait cserélje le dupla üvegűekre!

Ezzel a beruházással akár 70%-kal csökkentheti az elszökő energia mennyiségét!

 

 • Autóvásárláskor a fogyasztás mellett a károsanyag-kibocsátásról is érdeklődjön!

Az alacsony fogyasztás nem csak Önnek kedvező: az az autó, amely 100 kilométerenként csak 5 litert fogyaszt, átlagos használat mellett évente 750 kg-mal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki!

 

 • Hasznosítsa újra a hulladékot!

Nem minden hulladék szemét. Fontolja meg, nem lehet-e az első látásra feleslegesnek tűnő tárgyat valamire még használni. Egyszer használatos termékek helyett válasszon tartós, javítható eszközöket!

A kiürült üvegeket váltsa vissza, a papírt, a műanyagot és a fémdobozokat gyűjtse külön a többi szeméttől, és helyezze el a közelben található hulladékszigeten!

1 kg alumínium újrahasznosítása 9 kg, míg ugyanannyi műanyagé 1,5 kg szén-dioxid légkörbe kerülését akadályozza meg!

 

 • Válassza a nagyobb kiszerelést!

Nagyobb csomagolások előállítása során kevesebb üvegházhatású gáz keletkezik, mint ha ugyanannyi terméket kisebb kiszerelésekbe töltenek.

 

 • Csökkentse a háztartásba kerülő csomagolások mennyiségét!

Válasszon friss, nem előre csomagolt termékeket, és használjon levesebb csomagolóanyagot! Vásárláskor vigyen magával bevásárlószatyrot, vagy vegyen újrahasznosítható zacskót!

Egy átlagos háztartásban némi odafigyeléssel legalább 10%-kal csökkenteni tudjuk a szemét mennyiségét- ezzel pedig Földünk is 550 kg szén-dioxiddal lehet könnyebb.

 

 

Forrás: A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2009-es "Zöld tippek" kiadványa.

További információkért, hasznos tanácsokért látogasson el a www.egymozdulat.hu weboldalra.

Hírek

 • Klímaváltozás
  2009-12-31 18:48:41

  Az EU élén jár a klímaváltozás elleni globális harcban. Az európai vezetők megállapodtak abban, hogy 2020-ig 20%-kal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az EU az energiafelhasználást 2020-ig 20%-kal kívánja csökkenteni az energiahatékonyság javításával, a megújuló energia arányát pedig 20%-kal szeretné növelni!

Asztali nézet