Mentsük meg a Földet!

MENÜ

 Erőforrások

 

Takarékoskodj a pénzzel és az erőforrásokkal! Ne vásárolj feleslegesen! 
A napjainkban domináns fogyasztói életstílus nem fenntartható. Erre az életstílusra nagymértékű húsfogyasztás, repülőzés és autózás, vásárlás és szemetelés jellemző, és bizony Magyarország lakosságának nagy része is így vagy úgy, de pazarlóan él. Négy Földre lenne szükségünk, ha a napjainkban népszerűnek mondható fogyasztói életstílus erőforrásfelhasználását a bolygón élő összes emberre kiterjesztenénk. Ez nem lehet a célunk. 


A klímaváltozás elkerülésének és a tiszta ivóvíz megőrzésének érdekében mondj le mindarról, amire valójában nincs is szükséged! A pénzeddel szavazol. A vásárlás a Te döntésed. Eldöntheted, mit és kit támogatsz, mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, vegyszerezést, gyermekmunkát, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását. Gondold meg kétszer, mire adod ki a pénzed!

 

 A tudatos vásárló 12 pontja: 

 

1. A pénzeddel szavazol!

A vásárlás a Te döntésed. Eldöntheted, mit és kit támogatsz, mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, vegyszerezést, gyermekmunkát, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.

 

2. A szemét a legdrágább!

A szemét értelmetlen pénzkidobás Neked és terhelés a környezetnek: mindig gondold végig, mennyit dobsz majd ki abból, amit megveszel.

 

3. Cetli

Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged. A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Ne hagyatkozz polctrükkökre.

 

4. Helyben

A nagy bevásárlóközpontok helyett vásárolj piacon, vagy helyi boltban. Kutasd fel a jó helyeket.

 

5. Mennyi műanyagot viszel haza?

Vigyél magaddal táskát, szatyrot, ne fogadj el zacskót mindenhol. Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat. Keresd a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást.

 

6. Keresd az eredetit!

Ne dőlj be a szép külsőnek és a vicces dumának: kerüld a nem természetes alapanyagból, vegyszerek segítségével, gyárilag előállított ételeket.

 

7. Olvasd el a címkéket! 

Az élelmiszerek és kozmetikumok rengeteg káros (és felesleges) anyagot tartalmazhatnak. Ne kezeld magad vegyszerrel, se kívülről, se belülről, ha vegyszer nélkülit is kaphatsz.

 

8. Erőszakmentes szépség

Válassz olyan kozmetikumokat, amelyeket állatkínzás nélkül tesztelnek, illetve nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat. 

 

9. Tartós használat!

Kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár.

 

10. Frisset

Friss, hazai idényzöldséget és -gyümölcsöt vegyél az üvegházi, több tízezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk helyett.

 

11. Helyi termékeket vegyél

Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat. Így a helyi környezetedet támogathatod, valamint kevésbé járulsz hozzá a szállítással járó környezetterheléshez.

 

12. Nem mindegy!

Ha nincs is tökéletes termék, keresheted mindig a jobbat. Legyél tudatos: járj utána, hogy ki állítja elő, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül.

 

 

Kerüld a sok felesleges szerkentyűt magad körül, így te is sokkal szabadabb leszel! Az ördögi körforgás logikája: a kényelmünket szolgáló gépek időt takarítanak nekünk, amit arra használunk, hogy robotoljunk és pénzt keressünk, amit aztán éppen ezekre a gépekre költünk...

 

 

 

 forrás: http://tudatosvasarlo.hu/regi12pont ;

http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/fenntarthato/klimamentes/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet