Mentsük meg a Földet!

MENÜ

 Klímaváltozás

 

Az ember által okozott éghajlatváltozás a legnagyobb fenyegetés, amivel bolygónk szembenéz. A jó hír: minden, ami az éghajlat megmentéséhez kell, már a kezünkben van.

 

Bolygónk felmelegedõben van. Túl sok energiát használunk, túl pazarlóan. A szén, az olaj és a gáz elégetésével, és az intenzív, nagyüzemi mezogazdasággal, az erdõk tarra vágásával nagymennyiségû üvegházhatású gázt bocsátunk a légkörbe, amelyek a Nap hõjét visszatartják, csapdába ejtik.

A globális átlaghõmérséklet emelkedése nem jelent kellemesebb idõjárást, épp ellenkezõleg: gyakoribbá és intenzívebbé válnak az áradások, özönvízszerû viharok, hõhullámok és aszályok. Az éghajlatváltozás globális hatásai elõre láthatóan végzetesek: milliók meghalnak, többszázmillióan el kell hagyják otthonaikat és példa nélküli globális gazdasági, szociális és környezeti katasztrófát váltanak ki.

 

A fejlõdõ országokat sújtja majd ez leginkább, bár õk járultak hozzá a legkevésbé a folyamathoz. Energiaigényes életmódunkkal minden egyes európai tízszer annyival járul hozzá a krízishez, mint egy átlagos indiai.

Az éghajlatváltozás megelõzése az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével kezdõdik ott, ahol azok zömében keletkeznek: az iparosodott, fejlett világban. Forradalmasítanunk kell energiatermelésünk- és fogyasztásunk módját azzal, hogy jóval hatékonyabban használjuk fel az energiát és megújuló energiaforrásokból állítjuk elõ.

 

A jó hír az, hogy a szükséges technológia már rendelkezésre áll, elérhetõ a hatékonyabb energiafogyasztáshoz és a szennyezõ erõmûvek, ipari létesítmények – Európa karbon dinoszauruszai- megújuló energiával való lecserélésére. Ez csökkentené az üvegházgázok kibocsátását az éghajlatvédelem érdekében, és egyben erõsítené gazdaságainkat is. Az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemben Európának kell vezetõ szerepet vállalnia. Csak ha jó példát adunk azzal, hogy valódi kibocsátás-csökkentést érünk el, akkor remélhetjük, hogy mások is felbátorodnak a cselekvésre.

forrás: www.klimavedelmet.hu

Ha érdekel a téma többet megtudhatsz ha felkeresed a honlapot! Szerintem érdemes!

 

Asztali nézet