Mentsük meg a Földet!

MENÜ

 Közlekedés

 

A közlekedés az egyetlen szektor, amelyben az európai országok még mindig növelik a klímaváltozáshoz való hozzájárulásukat. Ezen tehát sürgősen változtatnunk kell!

 

Autó, azaz telekocsi

 

Alakíts ki olyan életet, amely nem épül a napi szintű autóhasználatra! Ennél is jobb, ha egyáltalán nincs saját járgányod. Ha mindenképpen autóval kell munkába vagy hosszabb útra menned, fogj össze a közeledben lakó munkatársaiddal, ismerőseiddel, és menjetek többen egy kocsival! A telekocsi-honlapokon felajánlhatsz szabad helyet az autódban, vagy te is kereshetsz magadnak egy adott úticélhoz.

A telekocsizás nem csak környezetkímélő és gazdaságos, hanem szórakoztató is. Ki tudja, kivel barátkozol így össze? A motoros járművek a légszennyezés egyik vezető okozói a fosszilis üzemanyag égetése révén. A széndioxid-kibocsátás negyedéért a személyi közlekedés a felelős. Már az autók előállításához annyi energia és alapanyag szükséges, hogy egyes becslések szerint ez több szennyezéssel jár, mint amit az autó használata jelent később. Egyetlenegy gépjármű legyártásához 400 000 liter víz szükséges.

 

 

Sétálj!

 

A gyaloglás edzésben tart, és nem veszélyezteti az éghajlatot. Szerencsés vagy, ha gyalogszerrel is megközelítheted úticéljaid, élj hát ezzel a lehetőséggel minél gyakrabban!

 

A fenntartható mobilitás elmélete szerint a lényeg nem a közlekedési módok megválasztásában rejlik. Sokkal inkább abban, hogy kell-e utaznunk egyáltalán. Egy klímabarát városban kicsik a távolságok, és jól érzik magukat a gyalogosok. Széles járdák, parkok és terek, a lakóhelyek közelében iskola, óvoda, munkahely, vásárlási és szórakozási lehetőség... ilyen városokat volna jó kialakítani!

 

 

 Tekerj! Critical Mass

 

 

A kerékpár csendes, tiszta közlekedési eszköz, ami jó kondiban tart. A Greenpeace számításai szerint ha kiszállsz az autódból, és mától kerékpárral mész a munkába, évi fél tonnával kevesebb CO2-ot bocsátasz ki a levegőbe. Használj ki minden alkalmat a bicajozásra: tekerj a munkába, használd bevásárláskor, és akkor is, ha kikapcsolódsz!

Menj el a következő Critical Mass felvonulásra! Ha a lakóhelyeden még nincs ilyen, szervezd meg te magad, barátaiddal ezzel adhattok hangot annak, hogy szeretnétek több kerékpárutat a településen. A legendás budapesti felvonulásoknak már konkrét felmutatható eredményei vannak. Az utóbbi években divatba jött a bringázás, és országszerte egyre több a kerékpáros fejlesztés.

A Critical Mass oldalán tájékozódhatsz a legközelebbi bringás felvonulásról, vagy be is kapcsolódhatsz a szervezésbe.
www.criticalmass.hu

Nyaralásodat is töltheted két keréken. Csatlakozz az Ecotopia kerékpártúrához, fedezd fel egy vándorló törzs életmódját! A csapat minden évben átszeli Európát valamilyen érdekes útvonalon.
www.ecotopiabiketour.net

 

 

 

forrás: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/fenntarthato/klimamentes/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet